VA-taxan (avgift för vatten och avlopp) behöver enligt branschföreningen Svenskt Vatten höjas successivt till en möjlig fördubbling inom 20 år för att hantera ett omfattande eftersatt underhåll samt nödvändiga investeringar. Lunds kommun bör i därför i likhet med Kävlinge kommun säga nej till bygga dyra avloppstunnlar till Malmö. Såväl ekonomi som klimat och miljö talar för att i stället behålla och modernisera Källby reningsverk.
På grund av riskerna med havsnivåhöjning och kraftiga stormar som kan trycka upp vattnet mot kusten så menar Länsstyrelsen i Skåne att bebyggelse under 3 m.ö.h i kustnära lägen på genomsläppliga jordar är så pass riskabelt att det inte är förenligt med plan- och bygglagen. Att lägga ner Källby reningsverk och i stället skicka Lunds avloppsvatten för rening 2,5 meter över havsytan vid Malmös kust ökar risken för att vattenreningen slås ut vid extrema väderhändelser.
Det planerade reningsverket i Sjölunda blir inte bara känsligt för klimatförändringar, det kommer också att bidra till dessa. Samrådsunderlaget påstår att “huvuddelen av påverkan under byggskedet utgörs av buller” och bortser då helt från de stora koldioxidutsläpp som själva bygget kommer att orsaka. Att räkna ut Lunds andel av de totala utsläppen är komplicerat, men klimatforskare vid KTH och IVL Svenska Miljöinstitutet har beräknat att investeringar i anläggningar och byggnader, ej inräknat bostäder, ger i snitt 25-50 ton koldioxidutsläpp per investerad miljon. Med den lägre siffran ger Lunds investering på 3 miljarder utsläpp om 75 tusen ton koldioxid. Som en jämförelse är det ca en tredjedel av de totala utsläppen inom Lunds kommun på ett år.
Lunds Naturskyddsförening har påtalat att en nedläggning av Källbyverket kan hota den biologiska mångfalden i Höjeådalen eftersom mängden vatten och dess sammansättning kommer att bli annorlunda. Med en uppgradering kan Källbyverket fungera i många årtionden till även om befolkningen ökar. Det finns s.k. blågröna lösningar som tar hand om regnvatten samt ökar förmågan att hantera både torka och översvämning. På så sätt minskas den volym avloppsvatten som måste renas i ett reningsverk. Att lösa problem i ett tidigt stadium är ofta det mest effektivaste. Utvecklingen av nya metoder för att separera och omhänderta läkemedelsrester, fosfor samt andra substanser sker i en snabb takt. Att investera i avloppssystem med moderna lokala kretsloppslösningar, såsom sker i Oceanhamnen i Helsingborg och i Simrishamn, gynnar innovativa företag i regionen samt bidrar till klimatomställning i andra delar av världen.