Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER
Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 17. maj 2014
Karin Svensson Smith
Utskriftvänlig
Närodlat?

Centern försöker locka väljarna inför EU-parlamentsvalet med en ny slogan; ”Närodlad politik” Det går sådär. Fast det beror nog på själva centerpolitiken och inte på valet av slogan.

Närodlat har en god klang i mina öron. Jag ägnade söndagen åt att så mangold, persilja, gräslök och lite annat. Vi är många som tycker om att veta att det vi lägger på tallriken är obesprutad och inte har åkt en massa mil i lastbil.

När Åsa Thorstensson (c) var infrastrukturminister var det aktuellt med ett EU-direktiv om kilometerskatt för lastbilstransporter. Då hade redan flera länder i Europa infört det och direktivet gällde i första hand en harmonisering av vilka principer som skulle användas. Som grön riksdagsledamot såg jag fram emot att det äntligen skulle bli lite rättvisa mellan de olika transportslagen. Glappet mellan kostnaden alla de skador som lastbilstrafiken ger upphov till i form av klimatpåverkan, luftföroreningar, slitage av vägarna samt trafikolyckor och de skatter den betalar in är mycket stort. Under årtionden har antalet långtradare på det Europeiska vägnätet ökat rejält.

Men kilometerskatt ville varken Åsa Thorstensson inte ha. Under det svenska ordförandeskapet lyckades hon försena direktivet. Men alltfler nationer söker efter styrmedel som för över gods från väg till järnväg. Kilometerskatt för lastbilstransporter finns nu i sju länder och fler är på väg att ansluta sig till samma system.

Inför varje EU-parlamentsval kommer reportage om hur djur föds upp i ett EU-land, kanske slaktas i ett annat land och sedan kanske passerar ytterligare nationsgränser innan det når konsumenterna. Djuren far illa och det är svårt att veta vad man sätter i sig. En rejäl kilometerskatt skulle få stopp på detta vansinne och ge en rejäl skjuts åt närodlat. Fler gröna i EU kan se till att klimatomställningen av transporterna sker på riktigt och inte stannar vid tomt prat.

För den som gillar närodlat är miljöpartiet ett vassare alternativ än centern den 25 maj. Det tar dock lite tid att få all klimatpolitik på plats så de som har något att odla på bör nog så sina grönsaker i vår med.Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga