Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER
Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 7. februar 2006
Karin Svensson Smith
Riksdagsledamot
Miljöpartiet de Gröna

Utskriftvänlig
Struntar vi i forskarna så tar fisken slut
Morgan Broberg ger i sin artikel i Sydsvenskan (2006 02 01) en grovt felaktig bild av problemen med fiskeripolitiken. Broberg följer samma linje som sin branschförening och skyller alla problem på miljöpartiet.
Forskarna har i flera år påtalat att det östra torskbeståndet i Östersjön är i dåligt skick och förordat kraftiga nedskärningar i fisket. Politikerna har konsekvent bortsett ifrån forskarnas råd. Resultatet är det väntade: beståndet har inte hämtat sig och ligger på ungefär halva den nivå som forskarna ansett vara absolut minimum för att torsken ska föröka sig på ett bra sätt.

Det finns ett omfattande svartfiske av Östersjötorsken. Enligt vissa uppskattningar skulle andelen svartfiskat torsk i Östersjön vara ungefär lika stor eller större än i Barents hav. Efter ett TV program där det framgick att svartfiskat östersjötorsk hamnade i de svenska butikernas frysdiskar sökte leverantörer andra källor.

Inget av detta är miljöpartiets fel, eller förtjänst. Miljöpartiet har verkat för att fiskeförvaltningen ska följa forskarnas råd. Då får bestånden en bättre chans att återhämta sig. På lite sikt blir det då mer fisk, till glädje för både fiskare, konsumenterna och den ekologiska balansen i Östersjön. Vi har också drivit att kontrollen skall skärpas. Få av de överträdelser som Kustbevakningen upptäcker leder till någon påföljd.

Att påstå att miljöpartiet ?envetet och felaktigt hävdat att torsken i Östersjön var i det närmaste utrotad? är fel, vilket Morgan Broberg borde veta.

Hur man bäst bedriver förhandlingar kan man ha olika åsikter om. Regeringarna som år efter år enats om att strunta i forskarnas varningar och råd försöker ofta gömma sig bakom låtsasåtgärder och varandra. I år föreslog EU kommissionen att torskfångsten i Östersjön skulle öka till mer än tre gånger mer än vad forskarna tyckte var acceptabelt. Regeringen gjorde rätt i att avfärda detta förslag och tala klarspråk. Så länge vi fortsätter strunta i forskarnas råd blir det mindre fisk för Morgan Broberg och andra fiskare också under kommande år.

Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga