Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER
Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 18. juli 2006
Karin Svensson Smith
Utskriftvänlig
Ingen fördyrning för låginkomsttagare
Flygskatten införs inom ramen för grön skatteväxling. Grundavdraget höjs med samma summa som intäkterna från flygskatten.
Kristian Karlsson har fel (13/7). Flygskatten innebär ingen skattehöjning och därmed ingen fördyring för låginkomsttagare. Genom en höjning av grundavdraget sker en lika stor skattesänkning som skattehöjning. Detta är en grön skatteväxling.


För en familj med två förvärvsarbetande föräldrar betyder detta cirka 1 000 kronor lägre skatt, vilket motsvarar höjningen i flygskatt för ett par familjeresor inom landet per år eller en långresa för familjen till Egypten eller Thailand. De som får betala mer än så är de som flyger mycket, men då talar vi inte längre om låginkomsttagarna.
Om lågprisflyget inte ska betala sina miljökostnader blir det en subvention från statens sida.

Flyget står i dag för cirka 25 procent av den svenska transportsektorns klimatpåverkan. En flygskatt resulterar i ett par procents mindre flygande och därmed minskad klimatpåverkan. Vilka som byter flyg mot tågresor eller internetkonferenser bestäms på marknaden av priset på flyg kontra alternativen.

Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga