Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER
Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 28. november 2006
Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöpartiet de gröna
Ulf Holm, riksdagsledamot för Miljöpartiet de gröna
Karin Svensson Smith, riksdagsledamot för Miljöpartiet de gröna

Utskriftvänlig
Staten borde köpa rättvisemärkt
I förra veckan fick vi, liksom många andra TV-tittare ett knytnävsslag i magen och blev återigen påminda om vilka vidriga arbetsförhållanden som ofta ligger bakom de rika ländernas konsumtion av billiga importvaror. SVTs ?Uppdrag granskning: Till vilket pris som helst? handlade om arbetsförhållanden för indiska textilarbetare.
I förra veckan fick vi, liksom många andra TV-tittare ett knytnävsslag i magen och blev återigen påminda om vilka vidriga arbetsförhållanden som ofta ligger bakom de rika ländernas konsumtion av billiga importvaror. SVTs ?Uppdrag granskning: Till vilket pris som helst? handlade om arbetsförhållanden för indiska textilarbetare. De anställda vid textilfabriken i Panipat, där många är under 14 år, betalar med sin hälsa för att bl a svenska konsumenter ska köpa handdukar, lakan, kläder och mattor till låga priser.

Det framgår av SVTs hemsida att Uppdrag granskning väckt många reaktioner. Och självklart blir vi upprörda när arbetare som jobbar med starka kemikalier helt saknar skyddsutrustning och när människor väljer att inte vara med i facket av rädsla för att bli avskedade. Genom uppmärksamhet i media och påtryckningar från ideella organisationer och enskilda individer kan företag tvingas att bli bättre, men en del av konsumentmakten är fortfarande outnyttjad.

Som ägare till många bolag och verksamheter köper staten stora mängder textilier genom inköp av arbetskläder, men också andra varor och tjänster där det kan förekomma brott mot mänskliga rättigheter i underleverantörs led. Genom att ställa krav i upphandlingar och uppdra åt de statliga företagen att jobba aktivt med etik och mänskliga rättigheter kan det offentliga Sverige bidra till bättre arbetsförhållanden i tredje världen.

Många svenska kommuner har på eget initiativ intresserat sig för att ställa etiska krav i sina upphandlingar. Malmö har som första kommun i Sverige beslutat sig för att bli en ?Fair Trade City?.
Riksdagen har redan antagit ett mål för andelen ekologiska livsmedel i förhållande till den totala livsmedelskonsumtionen. Miljöpartiet föreslår i en riksdagsmotion att riksdagen antar ett liknande mål för rättvisemärkt av den totala konsumtionen av importerade varor. Eftersom Rättvisemärkt garanterar att varan producerats under rättvisa villkor är detta ett utmärkt sätt för det offentliga Sverige att ta ansvar för att motverka barnarbete och ovärdiga arbetsförhållanden i andra länder.

Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga