Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER
Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 5. marts 2010
Karin Svensson Smith, riksdagsledamot (mp) Lund
Utskriftvänlig
Betydelsen av den internationella kvinnodagen
8:e mars behövs för att påminna oss om att inga förbättringar har tillkommit utan att kvinnor har kämpat för dem. Vi lyfta blicken och reflektera över vilka rättigheter och vilket inflytande som erövrats alltifrån rösträtten och framåt. Det är nyttigt att reflektera över hur kvinnor i andra länder har det och det gemensamma ansvar vi har för de kommande generationernas villkor
Den internationella kvinnodagen, är viktig för mig. Även om Sverige är ett av de länder som anses ha kommit längst när det gäller jämställdhet finns det mycket kvar att göra. Grunden för självständighet är att kunna försörja sig själv. Det är flera hundra tusen kvinnor i Sverige som jobbar deltid fast de skulle vilja ha heltid, har osäkra timanställningar i stället för fasta jobb eller lever på en knaper A-kassan, sjukförsäkring eller annan offentlig försörjning. Den låga inkomsten kanske hindrar dem från att bryta upp från en dålig relation eller begränsar deras liv på ett annat sätt. Arbetsmarknaden är organiserad för att män i första hand väntas besätta de fasta heltidsjobben, medan deltiderna i exempelvis handeln utgår från att det är kvinnor som ska acceptera denna B-arbetsmarknad.

8:e mars behövs för att påminna oss om vår historia. Inga förbättringar har tillkommit utan att kvinnor har kämpat för dem. Åtminstonde en gång om året behöver vi lyfta blicken och reflektera över vilka rättigheter och vilket inflytande som erövrats alltifrån rösträtten och framåt. Det är också nyttigt att reflektera över hur kvinnor i andra länder har det och det gemensamma ansvar vi har för de kommande generationernas villkor.

Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga