Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER
Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 3. maj 2010
Karin Svensson Smith (mp), Riksdagsledamot i trafikutskottet
Utskriftvänlig
Oljebolagen kommer att göra allt för att slippa undan
Den viktigaste slutsatsen av oljekatastrofen utanför USAs sydkust är att starta förberedelserna inför höstens globala klimatmöte. Det petroleumindustriella komplexet att med näbbar och klor försvara sin position. För kunna avveckla oljeberoendet under civiliserade former bör de global klimatsamtal som tystnade efter fiaskot i Köpenhamn snarast återupptas.
Den viktigaste slutsatsen av oljekatastrofen utanför USAs sydkust är att starta förberedelserna inför höstens globala klimatmöte. COP16 är en fortsättning på det misslyckade Köpenshamnsmötet i december. Sverige bör liksom andra länder förbereda sig för en internationell överenskommelse om en gemensam utfasning av fossila bränslen.

Bilderna över hur oljan sköljer in över USAs sydkust och förgiftar naturen för lång tid framåt väcker olika reaktioner. En del som ser hur yrkesfiskarna konstaterar att deras levebröd kanske har försvunnit för gott och oljeskadade fåglar går en säker död till mötes tänker kanske att detta inte kan hända här. Andra kanske funderar över någon supersnabb teknikutveckling som kan tvätta bort oljan. Men det finns nog fler än jag som får känslan av att oljekatastrofen utanför bilismens och energislöseriets förlovade land kan bli spiken i kistan för oljesamhället. För kunna avveckla oljeberoendet under civiliserade former bör de global klimatsamtal som tystnade efter fiaskot i Köpenhamn snarast återupptas.

Den offentliga diskussionen om vägen ut ur fossilbränslesamhället måste för att bli framgångsrik präglas av insikten om att det i första hand inte handlar om att ersätta oljan med en annan energikälla. Oljans förtjänst och förbannelse är dess höga energitäthet. Med oljan som bas har det byggts upp transport- och handelssystem som är omöjliga att upprätthålla. Försöken att ersätta nuvarande oljeanvändning med biobränslen hotar ekosystemen och livsmedelsförsörjningen. Drömmarna om elbilens framtida roll missar att batterierna till deras metaller är bristvaror som kommer att bli sanslöst dyra.

Självklart kommer det petroleumindustriella komplexet att med näbbar och klor försvara sin position. På samma sätt som tobaksindustrin har slagits för sin överlevnad kommer flygindustrin att försvara det per personkm mest energislukande transportslaget.

Personbilsindustrierna kommer att tävla om att kunna marknadsföra den smartaste ”miljöbilen” inför den enda logiska slutsatsen utifrån energisynpunkt; merparten av världens persontransporter måste utföras med kollektivtrafik och cykel.

Sverige och andra länder med vilja till klimatansvar bör påbörja förberedelserna inför COP16 med följande krav:

Inga nya kolgruvor, oljeborrfält eller annan utvinning av fossil energi
Avveckla alla subventioner som hindrar övergången till det fossilfria samhället
Inför en global skatt på fossilbränslen för att betala fattigas länders övergång till hållbara energisystem

Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga