Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER




Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 7. maj 2010
Karin Svensson Smith (MP), Riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson
Annika Lillemets (MP), Riksdagskandidat
Agneta Niklasson (MP), Riksdagskandidat

Utskriftvänlig
Oljeberoendet är en ödesfråga
Att med skattemedel hålla liv i en flygbransch som inte klarar sig på marknadsmässiga villkor är bakåtsträvande. Att däremot satsa på Ostlänken, biogas och utbyggd spårtrafik i större städer är framtidsinriktad politik som Miljöpartiet går till val på.
En framtidsinriktad politik är att ställa om till fossilfria och bränslesnåla transporter så att vi kan resa även när oljan blir dyrare. Miljöpartiet vill ha höghastighetståg mellan de tre största städerna i Sverige samt till Oslo och Köpenhamn. Då blir restiden bara två timmar Stockholm–Göteborg och tre timmar Stockholm–Malmö. Kombinerat med rätt prissättning kommer detta att göra inrikesflyg söder om Sundsvall onödigt. Flyget, det mest klimatskadliga transportslaget, är idag kraftigt subventionerat bl a med skattefritt
bränsle.

Det är en ödesfråga för Sverige att vi gör oss kvitt oljeberoendet. Det är farligt och oklokt att krampaktigt hålla fast vid bensinen som drivmedel genom att trycka ner priset. Lokal produktion av biogas är bra, men inte på regeringens sätt där man samtidigt rycker undan mattan för dem som är beroende av biogas som drivmedel innan den inhemska produktionen räcker till. Vi ser många gröna jobb i produktion av nya drivmedel om några år om dessa satsningar görs på rätt sätt.

Låt biogasen vara skattefri och använd statliga investeringsbidrag för att se till att det finns biogas i alla svenska kommuner. Den rödgröna trafikuppgörelsen innehåller en kollektivtrafikpott för hela landet som kan användas för att rusta upp Stångådals- och Tjustbanorna. Det är grön trafik- och regionalpolitik enligt MPs modell.

Mot bakgrund av detta faller Staffan Danielssons kritik av MP (30/4) platt. För oss är det bakåtsträvande och pessimistisk politik att med skattemedel hålla liv i en flygbransch
på Ostlänken, biogas och utbyggd spårtrafik i större städer, det är framtidsinriktad och optimistisk politik som Miljöpartiet går till val på.

Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga