Blogg: Karin Svensson Smith
Skugga Skugga Skugga
Skugga


STARTSIDA    OM KARIN    RIKSDAGEN    KOMMUN    DEBATT    VIDEO    PUBLIKATIONER




Karin har skrivit ett kapitel i boken (PM):
Den hållbara stadens utveckling (pdf).
Publicerad 28. april 2014
Per Bolund (MP) ekonomiskpolitisk talesperson, Karin Svensson Smith (MP) riksdagskandidat och klimatansvarig i partistyrelsen, Petter Forkstam (MP) riksdagskandidat och jämställdhetsambassadör
Utskriftvänlig
Feministisk budget med barnansvar

Miljöpartiet har nu presenterat vårens skuggbudget. Våra främsta prioriteringar är klimatansvar, bättre skola och fler nya jobb. Men utöver att fokusera på dessa tre sakfrågor granskar vi även alla våra förslag utifrån hur de påverkar kvinnor respektive män som grupp. Skillnaden i nettoinkomst mellan kvinnor och män har ökat kraftigt sedan Fredrik Reinfeldt (M) blev statsminister. Eftersom Sverige lider av ojämställdhet så krävs en politik som främst gynnar kvinnor. Därför går 65 procent av Miljöpartiets ekonomiska reformer till kvinnor. Siffran är framräknad av Riksdagens utredningstjänst och redovisar den genomsnittliga andelen av total förändring i nettoinkomst, fördelat på män och kvinnor år 2014.



Utöver att vi tacklar den ekonomiska ojämställdheten direkt så innehåller även våra tre prioriterade frågor flera förslag som främst gynnar kvinnor. Miljöpartiet satsar kraftfullt på kollektivtrafik och cykelvägar, istället för nya motorvägar. Eftersom kvinnor i högre grad än män reser klimatsmart så gynnar dessa investeringar främst kvinnor. I skolan, vården och omsorgen jobbar betydligt fler kvinnor än män. Genom att ge mer resurser till välfärden gynnar Miljöpartiet både arbetsvillkoren och kvaliteten i dessa verksamheter. För att finansiera 10 000 fler anställda i skola och förskola samt höja lärarlönerna föreslår Miljöpartiet att alla som tjänar över 40 000 kronor i månaden får betala tre procentenheter mer i skatt.



På arbetsmarknaden vill Miljöpartiet bland annat införa rätt till heltid och deltid, minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män, samt införa ett golv i sjukförsäkringen. Effekten av ett sådant golv tillfaller till cirka 70 procent kvinnor, sett till den totala nettoinkomstökningen. Att ta från motorvägar och ge till kollektivtrafik, att satsa på välfärden och att höja skatten för den som har hög lön, för att satsa på skolan, det är att ta politiskt ansvar för ökad jämställdhet. En och annan man kommer säkert att gnälla över våra prioriteringar. Det må vara hänt. Vi gröna vet att ett mer jämställt och jämlikt Sveriges ökar individens frihet och samhällets utveckling. Miljöpartiet ett feministiskt parti och därför driver vi en politik som främst gynnar kvinnor.



Kommentar

Namn:

Kommentar:

 
Skugga Skugga Skugga